петак, 31. јул 2015.

О Светогорском кувару су рекли ...Светогорски кувар је књига која и онима који сматрају да нису довољно чисти да се упуте и кроче на најсветију земљу, омогућује да завире не само у начине справљања светогорске хране већ и у приче проткане искуством којем су векови само кратак блесак вечности. Те наизглед узгредне приче са странице овог кувара  су духовна храна без које се ништа ваљано и не може зготовити јер не живи човек само о хлебу.
  
Само те и такве пиче и та и таква сећања нас повезују са давно прошлим али и наступајућим људима. Само топле и лепе људске речи стварају препреке и лавиринте Добра које Зло тешко разрешава и у којима оно може и треба да залута. Овакве књиге нас опомињу да пристајући на замену сопствених неким туђим и далеким приповедањима пристајемо на лутање њиховим обећавајућим, а недовршеним пределима сликаним за неке друге људе. Тако изгубљени а све гладнији мораћемо да пристајемо  на непотребне компромисе прихватљиве за несите, и тако удаљени од спасења доспећемо у брзаке заборава и притоке језера Самопорицања.
  
Посебно место припада финим знањима о томе шта је човеку збиља потребно и здраво. Та ненаметљива знања се кроз време преносе са кувара на кувара, са пекара на пекара, су нешто што се подразумева и зна од вајкада, јер су саопштена којима су имали уши да чују. Нема слављења и мучења тела кроз дијете које су сублимат научних сазнања стечених у лабораторијама за сецирање природе.

Кувар је писан здравим и лепим српским језиком, а зачињен најређим од свих зачина- мером, што омогућује да се прочита у даху и позива да се и делови по потреби читају као целине, са великим задовољством.
  
Напослетку, сигурни смо у дуг и плодан живот речи утканих у ову лепо писану и складну књигу.


mr sc. med Драган Васиљевић         и                       prof. dr  Небојша Арсенијевић