понедељак, 27. јул 2015.

Карејски цветови, РЕЦЕПТ

Слика и рецепт преузети из књиге Светогорски КУВАР

Карејски цветови

Геронда Амвросије, кога ћемо поменути и у рецепту пелопонеског карфиола, много је волео цвеће. Не само цветове трава, већ и цветове воћака, шумског дрвећа, па и поврћа. Цветове тиквица који су се жутели у сваком куту његове баште називао је карејски цветови. Зашто баш карејски, вероватно због тога што је његова келија имала поглед на Кареју, па су и цветови из његове баште били окренути ка престоници Свете Горе.


20 свеже убраних цветова тиквица
1 шоља брашна
1 шоља млека
2 беланца
уље
со
оригано

            

Најпре прстима одстраните тучак из сваког цвета, јер он ствара горчину, а затим оперите цветове. Просушите их папирним убрусом или сачекајте да се сами осуше у ђевђиру. У посебној чинији помешајте брашно, со, оригано и млеко. Додајте и претходно чврсто умућена беланца. Све добро умутите, да буде мало гушће од теста за палачинке. У овако умућену смесу умачите један по један цвет, а затим га пржите у загрејаном уљу. Након пржења стављајте цветове на папирни или памучни убрус, да упије вишак уља.

Рецепт преузет из књиге Светогорски КУВАР