уторак, 09. јун 2015.

Слава ватопедске келије Светог Николаја, у КарејиЛетњег Светог Николу којег Српска православна црква прославља 22. маја, Грци прослављају у различитим датумима. Обзиром да је реч о празнику преноса моштију Светог Николаја из Азије у Бари, ми га неким чудним начином славимо кад и католици, односно дан кад су мошти стигле у Италију. Грци прослављају овај празник различито, од места до места, у зависности ког датума је брод са моштима пристао у тај део Грчке, на свом путу за Бари. 

Тако је ватопедска келија посвећена Преносу моштију Светог Николаја, прославила своју славу 4. јуна. Празничном службом је началствовао игуман матичног манастира Ватопед архимандрит Јефрем. Својим присуством торжеству су допринели и Прот Свете Горе монах Симеон Дионисијатски као и Епископ Никифор игуман солунског манастира Влатадон, Увече, ктиторском службом (ктиторико) началствовао је игуман канонског манастира Есфигмен архимандрит Вартоломеј. Са братијом ватопедске келије заједничарио је и монах Никодим Хиландарац из Типикарнице Светог Саве.

Примера ради, Хиландар има у Кареји неколико својих келија посвећених овом празнику (међу њима и позната келија Буразери) и свака прославља другог датума. Ово у зависности од тога из ког дела Грчке су њени житељи, првенствено старци келије.Ктиторико - парастос ктиторима и братији, први слева игуман Есфигмена

први здесна Прот Свете Горе

фото: www.romfea.gr