понедељак, 15. јун 2015.

Нова Епистасија


У складу са Уставом Свете Горе, сваког 1. јуна (по старом календару) проглашава се нова Епистасија (Влада) Свете Горе. Председавајући се назива Прот Свете Горе.
у згради Свештене Општине на послужењу
Јуче је функцију председавајућег, тј. Прота преузео представник Велике Лавре. Сам чин инаугурације обавља епитропија (намесништво) Свештене Општине (скупштине) Свете Горе. Где главно обележје Прота, патерицу (штап) новом Проту предаје антипросоп (посланик у скупштини) Велике Лавре као најстаријег тј. првог манастира на светогорској хијерархијској лествици. Проту се дају и три напрсна крста која носи, без обзира да ли је клирик или обичан монах, епитропија новој Епистасији тј. Проту предаје и печат Свете Горе који је састављен из четири дела, тако д асваки од четворице чланова Епистасије чува по део.
Епитропија која устоличава Прота и нову Епистасију (скроз десно о.Стефан Хиландарац)
предаја печата

Прот Свете Горе има јединствени штап од дрвета за сребрним врхом, рукохватом. Сами врх је заобљен, и на њему гледано одозго, изгравиран је приказ Свете Горе са натписом Агион Орос и годином 1856. Одмах испод првог прстена, на сребрној дршци штапа, изгравирана су пет медаљона. У сваком од медаљона исписана су по четири имена манастира. Будући да је управа Свете Горе подељена на пет четворница тако су имена и уписана у ове медаљоне, по том редоследу. Тако је прво име у сваком медаљону име манастира које даје Прота, а испод имена манастира који чине Епистасију (Владу) те године. Тако су у четвртом медаљону изгравирана имена манастира: Хиландар, Ксиропотам, Свети Павле, Григоријат. Испод ових медаљона следе спирално распоређени украси рококоа који симболишу заједницу свих уметника (сликара, златара, гравера, дуборезаца) Свете Горе.


Испод сребрне дршке на дрвеном телу штапа налази се рупа, оивичена србрним украсима. Кроз рупу пролази србрна спирала налик на алку. Када се Прот налази у згради светогорске Управе, он качи штап на посебно место на зиду управо уз помоћ ове алке. Празницима кроз ову алку се провлачи као украс велика бројаница.


у празничној униформи


Прот никада не напушта зграду Општине Свете Горе без штапа. Исто тако штап никада не може бити изнесен ван зграде без пратње посебне "гарде" зване сердари или сејмени. Сердари исто тако носе у рукама палице као симбол спремности да бране Прота. 

Празницима и током званичних пријема, по изричитој наредби Прота, сердари облаче униформе Евзонија.