субота, 09. мај 2015.

Литија са десницом Светог Георгија

Десница Светог Георгија која је из манастира Ксенофонта стигла у Русију још 24. априла, стигла је 6. маја и у Москву. Свети Георгије се иначе сматра заштитником Москве. Кивот са моштима је дочекан у Светогеоргијевском храму на Поклоној гори. 

Храм Св. Георгија на Поклоној гори

Поклонаја гора је једна од највиших надморских тачака (171.5 м) на подручју Москве. Овај рејон је од 1936. године административни део Моксве и у њему се налази Парк победе посвећен совјетској победи у Великом отаџбинском рату.
Ово брдо је кроз историју одвуек имало стратешку важност, будући да је са њега пуцао најбољи видокруг на Москву. Име Поклонаја гора потиче од обичаја да би се на овом месту свако поклонио у знак поште, долазећи пред Москву. Важна саставница Парка победе је и Трг победника на којем је 1990-их изграђен обелиск са богињом победе Ником на врху, а у подножју споменик Светог Георгија који убија аждају. Висина обелиска износи тачно 141.8 метара, односно по 10 сантиметара за сваки дан рата. У раздобљу од 1993. до 1995. године у саставу Парка саграђена је и православна црква, а убрзо након ње и спомен-џамија и синагога посвећена холокаусту.

По благослову Патријарха московског Г. Кирила мошти ће бити у овом храму у периоду од 6. до 11. маја, у периоду када ће се на овом месту обележавати и 70 година од завршетка Другог светског рата.

На сам празник Светог Георгија у храму где је тренудно рука Светитеља, Литургију је служио руски Патријарх уз саслужење игумана манастира Ксенофонта. Након Литургије Патријарх је предводио и Литију са моштима Светог Георгија.