субота, 16. мај 2015.

Како посетити Свету Гору и Хиландар


Ускоро почиње сезона годишњих одмора и многи од вас размишљају како би лепо било да искористим те дане да посетим највећу српску светињу манастир Хиландар. Увек се запитамо: Како да то урадим? Шта ми је потребно за тај пут? Да ли је мени уопште могуће да то путовање реализујем? 

Прочитајте одговоре на најбитнија питања која се односе на посету Светој Гори и Хиландару. Процедура за улазак на Свету Гору и посету њеним манастирима, нарочито ономе ко први пут долази, може изгледати компликована. Посете Светој Гори су ограничене и манастир Хиландар је дужан да се придржава одговарајуће процедуре. Међутим, данас је она знатно лакша и једноставнија него што је била раније. О томе сведочи и све већи број поклоника који током целе године, а посебно лети, посећују Свету Гору. Веома је важно да се вековни поредак и посебан начин живота прилагођен монашком подвигу очува. У складу са тим, апелујемо на све поклонике да се придржавају прописаног кодекса понашања који се налази а полеђини обрасца дозволе за улазак на Свету Гору, као и упутстава које ће добити приликом доласка у манастир.
Света царска српска лавра Хиландар налази се на Атосу (Света Гора), најисточнијем од три полуострва на Халкидикију у Грчкој. На Светој Гори постоји 20 манастира, 12 скитова и мноштво мањих монашких насеобина. Административно седиште Свете Горе је у месту Кареја на Светој Гори где се налази Свештена Општина у којој бораве представници (антипросопи) свих 20 светогорских манастира. На челу Свете Горе се налази Прот Свете Горе, једногодишња функција на коју се редом бира представник из једног од следећих пет манастира: Велика Лавра, Ивирон, Ватопед, Хиландар и Дионисијат. Света Гора је у саставу грчке државе, али има аутономију у оквиру ње, загарантовану Уставом Републике Грчке.
Игуманијом Свете Горе се сматра сама Богородица Дјева. По древној традицији на Светој Гори је на снази АВАТОН („не крочити“). У мушке манастире у којима важи „аватон“ не може да крочи женска нога. Не само женска нога, него нико ко није најављен за улазак на Свету Гору. Онима који нису православне вере треба посебна дозвола за посету.
На Свету Гору се улази бродом, из пристаништа која се налазе у Урануполису и Јерисосу. Пристаниште у Јерисосу великим делом године није у функцији због лоших временских услова за пловидбу. Због тога се углавном на Свету Гору улази из места Урануполис, које је на самој граници са Светом Гором.
Да би се дошло на Свету Гору, потребно је да претходно тражите и добијете благослов за посету и боравак у манастиру, а затим на дан доласка преузмете дозволу за боравак на Светој Гори – ДИАМОНИТИРИОН (ΔΙΑΜΟΝΗΤΉΡΙΟN).

 1. ТРАЖИТЕ БЛАГОСЛОВ ЗА ПОСЕТУ МАНАСТИРА И РЕЗЕРВАЦИЈУ СМЕШТАЈА
Телефонски број манастира је +30 23770 23797. Због посебног режима живота у манастиру, богослужења и великог броја обавеза, ретка је прилика да ће вам бити одговорено на телефонски позив. Евентуално вам се може неко јавити у периодима од 10:30 до 11:00, као и од 13:00 до 13:30 часова по локалном времену. Много поузданији начин је да се пошаље допис манастиру факсом. Факс у манастиру је аутоматски и укључен је нон-стоп. Број му је +30 23770 23494. Свакако најпоузданији начин је да се обратите на e-mail адресу pilgrims@hilandar.org која се користи искључиво за комуникацију са поклоницима ради посете манастира. У допису ћете, осим молбе за благослов ради посете Хиландара, навести и следеће:
 1. Презиме и име
 2. Број пасоша (НЕ ТРЕБА СЛАТИ ФОТОКОПИЈУ ПАСОША)
 3. Занимање (није обавезно, али је пожељно јер ученици, студенти, свештенство и монаштво, плаћају јефтиније диамонитирион)
 4. Датум доласка у Хиландар (уколико сте добили благослов за посету још неког светогорског манастира, пре манастира Хиландара, у том случају треба навести осим претходног и датум уласка на Свету Гору)
 5. Телефон за контакт (због евентуалног договарања, у случају да брод због невремена или неког другог разлога тога дана не саобраћа, телефон треба да буде укључен по доласку у Урануполис)
Најава посете манастира је неопходна због ограничених смештајних капацитета. Пребивање и камповање ван манастира нису дозвољени. За појединце се одобрава углавном једно, а изузетно два ноћења, док се за посете већих група одобрава искључиво једно ноћење. За посету већих група манастиру потребно је јавити се у другој половини децембра, како би се могао направити план за наредну годину и извршити резервација места. За појединачне и посете мањих група потребно је извршити најаву најмање два месеца раније. По пријему молбе за благослов ради посете манастира Хиландара, гостопримац ће, уколико је у могућности, резервисати смештај и дати благослов за посету манастира. Уколико није у могућности да резервише смештај у термину који је тражен, понудиће неки од првих следећих слободних термина.

 1. РЕЗЕРВИШИТЕ КАРТУ ЗА БРОД (НОВО!)
По добијању благослова за посету манастира Хиландар, пожељно је да што пре, а по могућству ОДМАХ, извршите резервацију карата за брод на релацији Урануполис – Јовањица, са поласком у 09:45, на тај начин што ћете попунити захтев за резервацију (кликни!) и тај захтев послати на e-mail адресу reservations@agioreitikes-grammes.com. У обрасцу захтева за резервацију карата треба попунити следеће податке: Датум уласка на Свету Гору, презиме, име, број пасоша и број карата за резервацију. Ово је потребно да урадите јер су велике гужве и може се десити да вам кажу да нема више карата за редован брод, па онда морате да тражите такси брод да би се превезли до Јовањице, с тим да је питање да ли ћете у том случају стићи на редовну аутобуску линију од Јовањице до Хиландара. Да би сте избегли непријатности те врсте пожељно је да урадите резервацију карата за брод.

 1. ОБЕЗБЕДИТЕ ДОЗВОЛУ ЗА УЛАЗАК НА СВЕТУ ГОРУ (ДИАМОНИТИРИОН)
diamonitiron
Диамонитирион издаје Свештена епистасија Свете Горе (извршни орган Свештене општине – институционализоване заједнице свих 20 светогорских манастира) преко своје поклоничке канцеларије.
После давања благослова и резервације смештаја, гостопримац манастира Хиландара најављује вашу посету за договорени датум Поклоничкој канцеларији Свете епистасије Свете Горе у Урануполису, у којој на дан уласка на Свету Гору, уз новчану надокнаду, можете подићи диамонитирион. Поклоничка канцеларија се налази на самом улазу у насеље, са десне стране, испод бензинске пумпе, а уз велики јавни паркинг са наплатом (где иначе можете и паркирати возило за време боравка на Светој Гори).
poklonicka_kancelarija_uranopolis_2

4. УПУТСТВО ЗА ПУТОВАЊЕ
До Урануполиса, места на полуострву Халкидики, одакле свакога дана са поласком у 9:45 испловљава брод за Свету Гору, може се стићи на више начина.
Може се доћи својим аутомобилом (за двојицу у аутомобилу није скупље од превоза аутобусом). У оба правца (Београд-Урануполис-Београд) има око 1600 км.
agioritikesgrammes
До Солуна се може стићи авионом или аутобусом (Београд – Солун у једном правцу аутобуска карта кошта 45 €). Затим од Солуна аутобусом који креће у 06:00 часова са аутобуске станице КТЕЛ ХАЛКИДИКИС (КТЕΛ НАΛΚΙΔΙΚΗΣ) стиже се у Урануполис око 8:00 часова. Урануполис је мало место и има неколико аутобуских стајалишта. Излази се на предзадњем (код бензинске пумпе), од којег је Поклоничка канцеларија Свете еписгасије Свете Горе удаљена двадесетак метара.
Ако аутобусом из Београда крећете увече, а желите сутрадан да уђете на Свету Гору, онда је неопходно да у Солун стигнете пре 6:00 часова ујутру (по локалном времену), да би сте таксијем (око 10 €) стигли до аутобуске станице са које у 6:00 полази аутобус за Урануполис (Солун – Урануполис у једном правцу аутобуска карта кошта око 11 €).
Путничке агенције чији аутобуси возе на релацији од Београда до Солуна су:
  1. ALAMANIS TOURS (Београд – Солун, понедељком, средом и петком у 18:00 часова из Београда. Солун – Београд, уторком, четвртком и суботом у 21:00 часова из Солуна. Телефони агенције су: Београд +381 11 2446022, телефакс и телефон +381 11 3445100, моб.+381 63 8139726; Ниш+381 18 257581,+381 18 521804http://alamanis.com/cenovnik.html
  2. SIAMOS TOURS (Београд – Солун, уторком и петком у 17.30 часова из Београда. Солун – Београд, средом и суботом у 20:00 часова из Солуна. Телефони агенције су: 011 7614362, 7614363 , моб. 064 850215.http://siamostours.gr
  3. GEA TOURS (Београд-Солун-Београд вози свакодневно. Телефони агенције су: у Солуну +30 2311180869 и у Београду 011/2643840, 2643962, 2685043, 2686622, 2686635 и 3615542.http://geatours.rs
Аутобусом или колима је могуће доћи и претходног дана и преноћити у неком од хотела у Урануполису, па ујутру ући одморан на Свету Гору. На брод се може ући само уз ДИАМОНИТИРИОН, бродску карту и пасош. Цена боравишне дозволе (ДИАМОНИТИРИОНА) је 25 € за одрасле, док је за монахе, свештена лица, студенте (до 26. година) и ђаке 10 €.
Карта за брод који иде за Свету Гору се не може купити на броду, него се продаје у билетарници компаније Agioreitikes grammes која се налази у самој луци. Од Урануполиса до хиландарског пристаништа Јовањица (исто се изговара и на грчком) карта кошта 5,5 €. Од овог пристаништа до манастира Хиландара (10,6 км) саобраћа манастирски аутобус који је бесплатан.
Чим стигну у манастир, гости се послуже у гостопријемници и упишу у књигу гостију. При том добију потребне информације, а затим се смештају у собе. Ноћење је бесплатно, а такође и храна.
Посетиоци могу учествовати на свим богослужењима, причестити се (уколико су се исповедили и од свог духовника добили благослов за причест), целивати мошти светих, посетити манастирску ризницу (музеј), прошетати до пирга (куле) Краља Милутина, такође и до Старог манастира Св. Василија (Хрусија), који се налази на обали, а удаљен је око 2,8 км од Хиландара (пола сата хода). Такође могу посетити подрум вина у манастиру, библиотеку, као и манастирску књижару (продавницу). За све додатне информације, недоумице и савете треба питати гостопримца по доласку у манастир.
Информације о посети Хиландара можете добити и преко „Задужбине Светог Манастира Хиландара“, Булевар Војводе Мишића 71,11040 Београд, тел. +381 11 3692004 3690602, телефакс +381 11 3690792, www.hilandar.org
Уколико желите да посетите и неки други манастир или скит на Светој Гори ОБАВЕЗНО ЈЕ да претходно затражите и добијете њихов благослов за посету. Немојте одлазити у посету ненајављени и без благослова.

В А Ж Н О   О Б А В Е Ш Т Е Њ Е !
У складу са одлуком Свете Епистасије, светогорске извршне власти, у потпуности се забрањује прелазак копнене границе Свете Горе.
На Свету Гору се улази и из ње излази искључиво бродским превозом. У дане када бродови, због лоших временских услова, не саобраћају, није могуће ући нити изаћи са Свете Горе копненим путем, преко границе.
Гости који су се затекли у манастиру, у дане када бродови не саобраћају, остају у манастиру док се поново не успостави бродски саобраћај. Гости који нису могли да уђу на Свету Гору, уколико не одустају од посете, морају да сачекају док се поново не успостави бродски транспорт.
Иако је и до сада постојало ограничење у вези са уласцима преко копна, понекада је издавана дозвола за пролаз у случају лошег времена и прекида бродских линија. Од сада ова могућност више неће постојати.
Списак светогорских манастира и скитова:
Манастир – скитРадно времеТелефонТелефакс 
Манастир Велика Лавра+30 23770 23586+30 23770 23013
Манастир Ватопед09:00-13:00+30 23770 41488+30 23770 41462
Манастир Ивирон10:00-14:00+30 23770 23643+30 23770 23248
Манастир Хиландар+30 23770 23797+30 23770 23494
Манастир Дионисијат+30 23770 23687+30 23770 23686
Манастир Кутлумуш+30 23770 23226+30 23770 23731
Манастир Пантократор+30 23770 23253+30 23770 23685
Манастир Ксиропотам10:00- 12:30+30 23770 23251+30 23770 23733
Манастир Зограф+30 23770 23247+30 23770 23247
Манастир Дохијар+30 23770 23245+30 23770 23271
Манастир Каракал+30 23770 23225+30 23770 23746
Манастир Филогеј12:00- 15:00+30 23770 23256+30 23770 23674
Манастир Симоно Петра13:00-15:00+30 23770 23254+30 23770 23707
Манастир Свети Павле10:00- 12:30+30 23770 23250+30 23770 23355
Манастир Ставроникита10:00- 12:00+30 23770 23255+30 23770 23255
Манастир Ксенофонт+30 23770 23249+30 23770 23633
Манастир Григоријат11:30- 13:00+30 23770 23218+30 23770 23671
Манастир Есфигмен
Манастир Пантелејмон10:00-12:00+30 2377023252+30 2377023252
Манастир Констамониту+30 23770 23228+30 23770 23228
Скит Света Ана+30 23770 23320
Нови скит+30 23770 23351
Скит Капсокаливија+30 23770 23319
Скит Продром+30 23770 23294+30 2377023788
Скит Светог Андреја+30 23770 23810+30 2377023824
Скит Светог Илије+30 23770 23304+30 23770 23783
Буразерска келија+30 23770 23202+30 23770 23369
Упутство саставио јеромонах Доситеј Хиландарац

Меил адресе светогорских манастира, за поклонике