понедељак, 25. мај 2015.

Хиландарска делегација на конференцији „Атос и словенски народи“


Кијев – Делегација манастира Хиландара на челу са игуманом Методијем, учествовала је на међународној научној конференцији „Атос и словенски народи“, која је одржана у Кијевско – печерској лаври, Кијев, Украјина, од 21. до 23. маја 2015. године. Конференција је била посвећена хиљадугодишњици руског монаштва на Светој Гори Атосу.

Са благословом Његовог Блаженства Митрополита кијевског и све Украјине Г. Онуфрија , у организацији светогорског манастира Светог Пантелејмона (Русика) и  Међународног института атонског наслеђа у Украјини, на конференцији је учествовало више од 70 научника и учесника из Украјине, Грчке, Русије, Бугарске, Србије, Хрватске, Литваније, Пољске, Чешке, Словачке, Румуније, Молдавије, Велике Британије, Француске, Италије, САД.

Хиландарски игуман Методије је на отварању скупа био један од уводничара и то приликом је одржао поздравну беседу свим учесницима конференције. Током радног дела, своје предавање на тему „Хиландарска келија Светог Јована Златоустог на Светој Гори Атос“, одржао је јеромонах Доситеј (Радивојевић), сабрат манастира Хиландара.