недеља, 05. април 2015.

Светогорски типик за Цвети

Улазак у Јерусалим - Цвети, икона манастира Ставроникита

Сва је служба царска, бденије, као и обично у први час ноћи, сва звона звоне у три стиха, свеће се пале са преступком.
Пред читање Еванђеља, еклисијарх уноси у храм корпу са ловоровим гранчицама, или исплетеним крстовима, и поставља је на сточић крај проскинитарија. Такође, припремају и корпу са ловоровим лишћем, њу остављају са стране. Када свештеник, читајући Еванђеље, дође до места, где се каже „резаху грање од дрвећа и простираху по путу”, двојица црквењака са мандијама (без пана, већ само са камилавкама, јер се чита Еванђеље) носећи корпу са ловоровим лишћем, посипају лишће из ње по целом храму, почевши од горњег места. Након Еванђеља, црквењак ставља крај стола са гранчицама чирак са упаљеном свећом, а игуман или ко други од свештеника, чита молитву за благосиљање гранчица. Када свештеник изнесе Еванђеље на целивање, игуман дели братији са степеница трона гранчице, са поздравом „Добра Пасха”[1].
Црквењаци при входу и током паљења свећа, свештеници и ђакони током јектенија, појци за певницама и сва братија у храму, током целе службе држе у левој руци гранчицу као символ победе Благословеног, који долази у име Господње.
Ујутру, кад сване часови и света литургија без кољива.
Истога дана увече, клепа се за вечерње, као и обично, а входа ради, свеће се пале славословно.
Након повечерија на коме се пева трипеснец, поново се враћају великопосни прекривачи у храм.[1] Грци, су између осталог, познати и по богатству различитих поздрава. На почетку месеца, сви се поздрављају поздравом Добар месец, на почетку седмице Добра седмица, на почетку поста Добар Триод, а како се пост ближи крају, све је чешћи поздрав Добра Пасха.