уторак, 21. април 2015.

После шездесет година посетио манастир Драчу


Старац Кирило
Хиландарски јеромонах Старац Кирило посетио је манастир Драчу после тачно шездесет година. 


обилазак манастирског комплекса
Као млад монах манастира Витовнице, отац Кирило са својим игуманом о. Хризостомом и осталом манастирском братијом прешао је средином педесетих година ХХ века у манастир Драчу надомак Крагујевца. Након нешто више од проведених 16 месеци у Драчи, монах Кирило одлази на одслужење војног рока у Словенију. Служио је као граничар на граници тадашње Југославије са Аустријом. Свестан тешкоће монашког живота у Брозовој Југославији, отац Кирило је одлучио да пребегне у Аустрију и затражи азил. У томе је и успео. Његов даљи монашки живот није био ни најмање лак. Из Аустрије, преко Француске, упутио се у далеку Америку код Владике Дионисија (Миливојевића). Да ништа не бива случајно потврђује и чињеница да је Епископ Дионисије двадесетих година био игуман манастира Драче из које се отац Кирило и запутио на овакво путовање. Отац Кирило ће преко Америке, Немачке и Руске заграничне цркве у њој, на крају стићи у многожељени Хиландар. У српску царску лавру у којој се управо и замонашио Епископ Дионисије који је рукоположио монаха Кирила у чин јерођакона, а касније и јеромонаха.  У Хиландару оца Кирила је у братство примио старац Никанор, који је и сам између два светска рата био послушник манастира Драче. Из Хиландара ће касније као старац и духовник, опет у Драчу испратити отац Кирило најпре оца Авакума Хиландарца а затим и Онуфрија Хиландарца. Да обојица буду служашчи јеромонаси, у различитом периоду живота Драче.
Литургија у Драчи
На побусани понедељак увече, тачно након шездесет година од одласка из Драче, старац Кирило је по први пут поново ушао у свој манастир. Овог пута као јеромонах и Хиландарски старац. У пратњи оца Кирила дошао је хиландарски келиота монах Павле Рус.

Свету Литургију је служио старац Кирило уз саслужење садашњег драчког јеромонаха, а свог сабрата Онуфрија Хиландарца. Након Литургије служашчи су се помолили на гробу свог некадашњег сабрата јеромонаха Авакума Хиландарца, претходног служитеља драчког олтара.
хиландарски келиот монах Павле Рус