понедељак, 16. март 2015.

Завршена посета делегације РПЦ-а Светој ГориМитрополит волоколамски г. Иларион (Алфејев) са члановима делегације РПЦ-а стигао је 10. марта у радну посету Светој Гори.
са игуманом Пантелејмона архм. Јеремијом
Најпре је посетио руски манастир Светог Пантелејмона, док је 11. марта служио литургију Пређеосвећених дарова у Протату у Кареји. Након литургије Митрополит се сусрео са Свештеном епистасијом (управом) Свете Горе. 
са Епистасијом Свете Горе
У саборској сали Свештене општине Свете Горе одржан је састанак у вези организовања прославе хиљадугодишњице руског присуства на Светој Гори.
Митрополит је посетио најстарије руско станиште на Светој Гори, скит Пресвете Богородице звани Ксилургу. Идуће године се навршава 1000 година од доласка "оца" руског монаштва Преподобног Антонија Печерског управо на место данашњег скита Ксилургу. 
Делегација РПЦ-а се на лицу места упознала са током радова на обнови овог скита и припрема за обележавања овог великог руског јубилеја.

Волоколамски Митрополит са својом пратњом посетио је и манастире Ватопед и Ивирон, као ватопедски скит Светог Андреја у коме су се некада подвизавали Руси.
са Митрополитом Онуфријем
13. марта је поново посетио манастир Пантелејмон у коме се сусрео са Митрополитом Кијевским и целе Украјине г. Онуфријем. Сутрадан је саслуживао Митрополиту Онуфрију у Светој Литургији.
са игуманом Јеремијом
Након одлсужене литургије и трпезе љубави, Митрополит Иларион са својом пратњом напустио је Свету Гору.
На ранијем састанку између министарстава спољних послова Грчке и Русије, 15. фебруара 2015, договорена је заједничка међудржавна прослава 1000 година руског постојања на Светој Гори која се навршава 2016. године.