субота, 28. март 2015.

Типик за суботу Акатиста

игуман Ватопеда чита акатист

Субота пете седмице светога поста - Друго бденије


У многим манастирима, у петак после отслуженог шестога часа, скидају се великопосни прекривачи из цркве и замењују се светлијим (обично плавим), а на проскинитари се полаже икона празника Благовести, ради читања акатиста.

У шести час ноћи клепа се по обичају за полуноћницу, док се за јутрење на звонари удара у празнично дрвено било и у велико звоно. Свеће се пале славословно.
После тропара на јутрењу, у току шеснаесте катизме, еклисијарх поставља налоњ за читање акатиста. У неким обитељима практикују да се налоњ поставља пред престону икону Пресвете Богородице, док у другима на царске двери.
Акатист се чита на четири статије: прва после прве катизме, друга после друге катизме, трећа након треће песме канона и четврта након шесте песме канона. Сваку статију чита други јеромонах смењујући се по старешинству. Свака статија почиње певањем првог кондака акатиста, на коме свештеник кади храм из места, док на почетку прве статије кади цео храм. На првој песми канона уобичајеног кађења нема.

За литургији се спрема кољиво.

Светогорски богослужбени устав

На Светој Гори Акатист се чита испред најпоштованије иконе Пресвете Богородице која се чува у тој Светој обитељи. Уколико је могуће, то се ова икона поставља или на средину храма или на један од проскинитарија. Сваку статију акатиста чита други јеромонах по старешинству, трудећи се да га уствари пева а не чита.