петак, 27. март 2015.

Архимандрит Мојсије Хиландарац

У четврту суботу Васкршњег поста навршило се пет година од блаженог упокојења хиландарског игумана Архимандрита Мојсија. Заупојену литургију у Светом манастиру Хиландару служио је садашњи игуман Архимандрит Методије уз саслужење проигумана Онуфрија пострижника блаженопочившег оца Мојсија, као и уз саслужење јеромонаха Кирила Хиландарца.
Обзиром да је празник Светих 40 мученика севастијских ове године пао у недељу, то је служба Преподобном Јовану Лествичнику померена за овај дан. Јутрење са заупокојеним јектенијама служио је јеромонах Онуфрије, а након заамвоне молитве благосиљана су два кољива, Преподобноме и заупокојено.

Блаженопочивши отац Мојсије рођен је као Станислав Жарковић 10.02.1923. у Каменици крај Ваљева. Потекао је из побожне породице, од оца Светозара и мајке Зорке. На његово духовно усмерење  утицао је богомољачки покрет и личност Светог владике Николаја Велимировића. У манастир Жичу дошао је пред рат и био искушеник који је стасавао и сазревао поред Светог владике. Замонашио се на Младенце 1947. Рукоположен је у јеромонаха за Божић 1949.
Сабрат манастира Хиландара постао је 1964. године дошавши на Свету Гору из манастира Каленић. Члан Свештеног сабора манстира Хиландара је од 1986. године. У периоду до избора за игумана Хиландара више година је извршавао послушање антипросопа – представника Светог манастира у Свештеној општини Свете Горе. Братство Светог манастира Хиландара изабрало га је за игумана 24. новембра 1992. године. Свечано је уведен у древни хиландарски игумански трон и преузео духовно руковођење братством, дан након манастирске славе Ваведења Пресвете Богородице, 5. децембра 1992. године.

Блаженоупокојени отац Мојсије је био други игуман по обнављању општежића у Светом манастиру Хиландару. За време његовог игуманства, Хиландар је 1998. прославио 800 година од оснивања. Током деведесетих, као духовник је извео целу једну генерацију монаха, утврђујући својом кротком природом и личним примером општежиће. Познат по својој благој нарави и љубави према свима био је вољен и уважаван од стране братства али и целе Свете Горе. За своје 63 године проведене у монаштву, био је познат као тих и повучен монах, посвећен молитви и изванредан познавалац богослужења и типика. Светогорски старци су често истицали игумана Мојсија као пример смирености и ревности за богослужење.
Пред очима Свете Горе просијао је у време када је као манастирски антипросоп, и поред дужности у Свештеној општини и бриге око конака у Кареји,  учествовао у сваком богослужењу. И под старост, носећи на својим грудима игумански крст, а на својим плећима одговорност за своја духовна чеда, иако нарушеног здравља био је први на богослужењу. За осамнаест година његовог руковођења Свети манастир Хиландар доживео је препород и благослов увећањем братства какво није забележено у новијој историји.
У миру је и блаженопочивши хиландарски отац и игуман Мојсије предао дух свој у наручје Господње, управо на дан свог духовног рођења-монашења.