уторак, 24. фебруар 2015.

Дохијарски чувари светогорског аватонаГеронда Григорије, игумана манастира Дохијар, изненадио је али и обрадовао многе светогорце слободом духа. Пре пар година на манастирском пристаништу су подигнута два огромна мермерна стуба, столпа. Тада никоме од житеља Свете Горе, којис у то посматрали са брода, није било јасно шта ли то игуман Дохијара смера. И, гле чуда, пре пар месеци када је редовни светогорски брод пристао у дохијарску луку сви су се изненадили. На стубовима су постављене велике бронзане фигуре Архангела Михаила и Архангела Гаврила, небеских заштитника манастира Дохијара.

Неко је поставио питање: зашто на пристаништу, зашто нису испред саме капије?

Ова композиција се зове Чувари аватона (абатона). Аватон је појам који забрањује улазак жена на неку територију, у овом случају на Свету Гору. Аватон негде подразумева забрану уласка неверујућим. Све зависи од религије и конкретног примера. Постоје аватони и на другим светим местима. Рецимо, у манастир Светог Саве Освештаног у Палестини такође не могу ући жене, Светог Дионисија на Олимпу такође. У унутрашњи део женског манастира Ормилија не може ући нико осим монахиња, итд. 

Будући да је велики притисак на Свету Гору, скоро свакодневно, да се укине аватон, ови Архангели су ту постављени да подсећају све оне који свакодневно плове испред њих да су дужни да чувају Свету Гору. Исукани мачеви у рукама Архангела, окренути према пучини, служе да мало и уплаше, поготово туристичке бродове са женама који сваке године плове све ближе и ближе обали.