недеља, 22. фебруар 2015.

Хиландар прославио своју ктиторску славу

Хиландар – Ктиторска слава Свете царске српске лавре Хиландара, празник Преподобног Симеона Мироточивог, прослављенa је у хиландарској свештеној обитељи 19. фебруара (6. фебруара по Јулијанском календару).
купола хиландарског Саборног храма


Празник се по календару прославља 26. фебруара, али пошто је ове године он у првој недељи Великог поста, датум прославе је померен у складу са Хиландарским типиком Светог Саве који у 35. глави налаже: „И ово треба да знате, јер много пута догађа се ова успомена у време Великог поста: ви појте (славите његов празник) пре поста…“

Као почасни гост хиландарског братства у прослави је учествовао Митрополит галипољски и мадитски г. Стефан из Цариградске Патријаршије. Гости манастира су били и представници више светогорских обитељи, конзул Републике Србије у Солуну Синиша Павић,  поклоници из Грчке, Русије, Србије, Црне Горе и са других страна.

Током службе за десном певницом су појали монах Јаков, протопсалт Протатског храма у Кареји и братија хиландарске келије Светог Николаја, Буразери. За левом певницом су под руковођењем јереја Александра Павловића, свештеника Јерисоске митрополије, појали хиландарски монаси и чланови хора „Свети Симеон Мироточиви“ из Београда.

Фото: Монах Милутин Хиландарац:
Митрополит Стефан

вход на вечерњој

петохлебница

чин петохлебнице

Протопсалт Протата монах Јаков (у средини), братија келије Буразери (десно од Јакова) и свештеник Александар Павловић (лево) певају Многољетије Митрополиту након трпезе

славско кољиво

Мелетије Буразерац припрема кољиво да се раздели свима

поздравно слово Игумана

благодарност Митрополита

кувари сервирају трпезу

славска трпеза