субота, 21. фебруар 2015.

Ликови светогораца - Босоноги геронда Филарет Каруљски


Старац Филарет Каруљски, подвизавао се у најсуровијој светогорској пустињи Каруљи 40 година. дошао је на Каруљу крајем тридесетих, упокојио се почетком седамдесетих. све време свог пустињаштва ходао је бос те је отуда и стекао надимак Ксиполитос (грч. боси, босоноги). 

 

Свакодневно је пролазио најсуровијом стазом Каруље, где је подвиг проћи и у најбољој планинарској обући, а камоли потпуно бос.

Изглед те исте стазе данас. На местима где нема оштрог стења, расте бодљикаво каруљско биље.

Стаза се једва и види на слици, као неправилна линија на средини стене. Током ходања овом стазом, обавезно је придржавање за челични ланац који је укован у стену. Испод стазе нема ничега осим понора који се завршава двадесетак метара ниже у егејском мору. Старац није ни примећивао овај амбис, јер је све време пребивао у молитви. Старац Харитон Каруљски памти геронду Филарета. - Једном прилико видели смо старца Филарета како иде уском стазом изнад Унутрашње (Страшне) Каруље, а за њим се вукао некакав конопац. Изашли смо да видимо зашто вуче тај конопац за собом, кад може да му се закачи за неку стену и да га стрмоглави у море. Када се Старац приближио, видели смо невероватан призор. Мртва змија се вукла за старцем, закачена својим зубима за дебелу кожу његове пете. Старац није приметио нити да га је ујела, нити да је ко зна колико дуго теглио тако мртву змију са собом. 
Старац у Црвеној пећини, у којој се подвизавао преко десет година.

црвена пећина данас

Црвена пећина данас

Данило Србин, последњи житељ Црвене пећине. Провео у њој 5 година.