субота, 10. јануар 2015.

Писмо Свештене Општине Свете Горе декану Теолошког факултета у Солуну

Свештена Општина Свете Горе Атон

Свештена Општина као највећа власт и управа Свете Горе упутила је отворено писмо декану Теолошког факултета у Солуну, г. Милтиадину Константину. Писмо је упућено поводом отварања Одељења за исламске студије на овом до сада православном факултету. Оци Свете Горе су изразили изненађење и тугу сматрајући да се: "овом одлуком одричете служењу православној теологији. За православно учење, као што знате, теологија је пре свега искуствена чињеница молитве и заједништва, причешћа, са живим Богом.... У протеклих 70 година постојања, Теолошки факлутет у Солуну је увек наглашавао Отачку димензију и Христоцентричност праавославне теологије. И овоме сте научили многобројне студенте, од којих су многи постали професори, митрополити, патријарси, монаси и монахиње, као и многи Светогорци... Зато у духу љубави и одговорности према нашој историји и будућим генерацијама, оглашавамо узбуну, јер јасно отступате од патристичког (отачког) учења, што је озбиљна грешка, која, нажалост, бојимо се води до странпутице која ће на крају бити окренута против богословља и против саме православне цркве." Текст писма, на грчком

архим. Христодул са братијом
Игуман манастира Кутлумуш архимандрит Христодул сматра да Одељење за исламске студије: "Пре или касније ће постати неконтролисани расадник исламског фанатизма. Не смемо отићи у верску нетрпељивост, али исто тако не требамо бити ни наивни у раду са верским учитељима других религија и идеологија. Тим пре што живимо у времену када држава не гарантује заштиту духовног идентитета наше отаџбине." 


Братија манастира Филотеја каже да је ова одлука Теолошког факултета: "неприкладна, незаконита, издајничка према православљу и отаџбини, злочин против народа. Док игуман манастира Каракал архимандрит Филотеј сматра да је: "Јасно да се ради на затирању наше културе и националног идентитета. Иницијатива наше државе, да оснују ово Одељење, потпуно је неумасна, јер долази у исто време када наша браћа хришћани у Сирији, и другим Источним земљама, трпе жестоке прогоне од стране исламиста."


Андрејевски скит


Дикеј Андрејевског скита архимандрит Јефрем је такође огорчен одлуком да се на факултету Университета који носи име Арситотела а за свој амблем користи лик Светог Димитрија оснива Одељење исламске религије.

Под притиском ЕУ-а грчки Парламент је у септембру донео и закон о антирасизму. Тим законом је између осталог одобрено увођење верске наставе за децу муслимане у грчким школама. (Подсећамо да је у Грчкој Православље званична државна религија) Томе су се жестоко успротивиле поједине партије у самом Парламенту, али и поједине истакнуте личности. Архиепископија се није огласила поводом овога, али Митрополити и проповедници у храмовима увелико критикују овакву одлуку државе. Солунски Митрополит Антим је јавно изјавио: "Ми се противимо присуству ислама у Солуну. Већ смо изгубили превише ... Када је турски министар ушао у храм Св. Димитрија у Солуну, рекао је: "погодан је за турску џамију." Још један турски званичник када је допутовао у посету грчкој области Тракија, изјавио је: "ово је одсечена турска рука."
Митрополит Амвросије
Митрополит калавритски Амвросије је казао: "Ступањем на снагу нацрта антирасистичког закона сви они који говоре о домовини и патриотизму ризикују да се нађу у затвору... Свештеник који с амвона каже нешто против Јеховиних сведока и других религија може бити проглашен за расисту и смештен иза решетака... Ускоро ћемо у својој домовини постати туђинци. Не знам да ли ћу ја то доживети, али ваша деца ће сигурно бити робови муслимана. Грчка нестаје, вера нестаје… Чувајте пламен Домовине и Вере. Глобализација више не куца на наша врата, ушла је у нашу кућу.“               http://www.afonit.info/